2015. júl 13.

BREAKING! Ismét kattant a bilincs Szigán

írta: Liberlander
BREAKING! Ismét kattant a bilincs Szigán

A hatóság saját magába harapott

liber-0713-1.jpgNem kellett sokáig várni, hogy a horvát rendőrség bejelentéséből - miszerint a horvát állampolgárok szabadon bemehetnek Szigára - ügy legyen. Ráadásul, olyan jogi csűr-csavar, amit holnap a bíróságnak nem lesz egyszerű kibogoznia.

Az elmúlt napokban kicsit elterelődött a figyelem Cromról, aki a múlt héten öt társával együtt gumicsónakokkal érkezett a szerb oldalról Szigára. liber-cr4.jpgA horvát határrendészet ekkor összesen négy főt tartóztatott le, melyből ketten kifizették a büntetést és másnap távozhattak. Crom (Brazilia) és Niels (Hollandia) anyanyelvi tolmácsot kértek és ennek biztosításáig házi őrizetbe kerültek.

liber-cr10.jpegA bíróság a tárgyalást július 14-re, azaz holnapra tűzte ki. Addig a két házi őrizetes szabadon közlekedhetett Horvátország területén azzal a megkötéssel, hogy adott időpontokban jelentkezniük kellett az eszéki rendőrségen. Természetesen, mindketten értesültek arról, hogy a horvát hatóságok milyen kijelentéseket tettek a Szigára való belépésről.

Egyébként ezen felbuzdulva szombaton -ahogy az alábbi képen is látható - több horvát állampolgár is strandolt háborítatlanul Szigán, a rendőrség megjelenése nélkül.

 liber-0713-5.jpg

liber-0713-3.jpgEzért Crom ma úgy döntött, hogy leteszteli miként is áll a joghoz Horvátország, s ennek megfelelően szárazföldön, a gáton vezető úton keresztül Nicolai Oster (Dánia) társaságában elsétáltak Liberlandbe, azaz Szigára, és a parton jó turistaként "körülnéztek". Természetesen, nem kellett sokáig várniuk a horvát rendőrök megjelenésére, akik azonnal partra szálltak és megbilincselték, majd elszállították a két "kirándulót".

A rendőrök viszont ezzel, - valószínűleg reflexből és tudtukon kívül- de egy jogi anomáliát hoztak létre. Ugyanis, Cromot július 5-én azzal a váddal tartóztatták le, hogy illegálisan, azaz nem határátkelőn keresztül lépett szerb területről horvát területre. Ma viszont pontosan ugyanazon a helyen azzal a váddal vitték el, hogy illegálisan lépett horvát területről szerb területre. A holnapi eszéki tárgyaláson mindkét vád egyszerre kerül majd a bíró elé.


liber-0713-4.jpgTermészetesen, lehet provokációval vádolni Cromot és társát. Lehet őket kalandoroknak, yuppiknak és felforgatóknak is nevezni, de a bíróságnak holnap először is abban kell döntenie, hogy komolyan veszik-e a jogszabályokat és azok minden emberre egyenlően értelmezendőek-e? Ha igen, akkor nem állhat egy ember két egymásnak teljesen ellentmondó váddal előttük, mert vagy egyik az igaz, vagy a másik. 

Ha csak egyik vád igaz, akkor az egyúttal döntés Sziga hovatartozásáról is. Ha pedig mindkét vádpontot  igaznak találják, akkor az LSA (Liberland Settlement Association) joggal fordulhat magasabb, akár nemzetközi fórumokhoz és vádolhatja Horvátországot törvénytelenséggel.

Folytatás holnap Eszéken...

 

Szólj hozzá

rendőrség börtön bíróság büntetés határ Dánia Horvátország Eszék Liberland Sziga Nicolai Oster Crom