2015. júl 16.

Az erdészet már elfoglalta Szigát

írta: Liberlander
Az erdészet már elfoglalta Szigát

Irtás és telepítés zajlik a területen

liber-fa5.jpgA Szigára való bejutás körüli jogi vitában még nem esett szó arról, hogy van egy cég, a Horvát Erdők Kft., amelyik a Szerbiához való tartozás ellenére szabadon bejárhat és művelheti a területet. Tevékenységük során pedig az utóbbi időszakban a légi felvételek tanúsága szerint legalább 40 hektáron vágták ki az erdőt.

A Liberland-ügyben véleményt mondók egy része általában aggodalmuknak adnak hangot Sziga természeti háborítatlanságának az érdekében. liber-fa4.jpgUgyanakkor, miután a "telepeseknek" sikerült egy drónt a terület fölé juttatni, az így elkészített légi felvételeken jól látható, hogy nemrégiben komoly munka zajlott az ártéri erdőben.

Értesülésünk szerint a területen a Horvát Erdők Kft. emberei már sok éve végeznek erdészeti tevékenységet. Ennek során a légi fotós mérések tanúsága szerint minimum 40 hektárnyi területen rendezték át a növényzetet, ami tarvágást és részleges újratelepítést jelent.


A legszembetűnőbb az a műholdas képeken is jól látható háromszög alakú, több mint 20 hektáros terület, ahol még nem telepítették újjá a növényzetet.

liber-fa1.jpg

Több kisebb sávban pedig már a szabályos léniákban növő fiatal telepítések láthatók.

liber-fa2.jpg

liber-fa3.jpgA fotók elemzése után írásban felvettük a kapcsolatot a Horvát Erdők Kft. központjával és feltettük kérdéseinket azzal kapcsolatban, hogy milyen nemzetközi megállapodás alapján végzik tevékenységüket egy jelenleg Szerbiához tartozó területen? Továbbá, hogy mekkora területet és milyen formában vontak erdészeti művelés alá?

Természetesen, amint választ kapunk, be fogunk számolni róla. Addig is érdemes újra megtekinteni a drónnal készített légi felvételeket...

 

Szólj hozzá

erdészet favágás Szerbia Horvátország Liberland Siga Sziga Horvát Erdők