2015. júl 06.

Rendőri támadás letartóztatással

írta: Liberlander
Rendőri támadás letartóztatással

Két vöröskeresztes aktivista a letartóztatottak között

liber-cr5.jpegJúlius 5-én (vasárnap), egy nappal a Liberland Függetlenség Napja nevű ünnepség után két csónakkal, összesen öt ember -köztük kettő vöröskeresztes aktivista - szálltak partra Szigán. A kirándulásnak a horvát határrendőrség rajtaütéses akciója vetett véget.

A frissen megalakult Liberland Red Cross (Vöröskereszt) szervezett aktivistái és az alaptáborban lévő néhány telepes döntött úgy, hogy a fokozott rendőri jelenlét ellenére újra megpróbálnak partra lépni Szigán. Az akció résztvevői már az indulásnál tisztában voltak vele, hogy valószínűleg a horvát rendőrség nem fogja tétlenül nézni akciójukat.

liber-cr4.jpgAz egyik gumicsónakban ketten, a másikban hárman foglaltak helyet és a motorcsónakról való leválás után evezve közelítették meg a partot. Az egyik csapatot már a vízen támadás érte, a rendőrség motorcsónakkal próbálta eltéríteni az evezősöket. Közben a másik csónakból partra lépők kitűzték a Vöröskereszt zászlaját a parton, de nekik is mindössze pár percük maradt a körülnézésre a hatóság közbelépéséig.

liber-cr2.jpgFöldre! Földre!- Kiabálták a rendőrök, de a háromfős csapat egyik tagjának ennek ellenére sikerült a csónakba ugrania és eltávolodnia. A letartóztatottak között volt Crom, aki talán az egyik legismertebb arca Liberland alapító csapatának. A 41 éves, brazil származású férfi kitépte magát a rendőrök kezéből és futni kezdett a vízben a csónak felé, de két rendőr rávetődött és leteperték.

liber-cr3.jpgA kavarodást kihasználva az egy újabb "telepesnek" sikerült megszöknie. Ő nem kis teljesítményt felmutatva, úszva menekült át a szerb oldalra, ahol csatlakozott az ott figyelő fotós csapathoz. Az LSA (Liberland Settlement Association) azonnal értesítette a Nemzetközi Vöröskeresztet, ahol először elzárkóztak a beavatkozástól, majd végül mégis úgy döntöttek, hogy figyelemmel kísérik a foglyok sorsát.

A szervezők közleményben hívták fel a hatóságok és a sajtó figyelmét arra, hogy a hivatalos horvát álláspont szerint Sziga Szerbiához tartozik, így szerintük a horvát hatóság jogellenesen, saját államhatárukon kívül intézkedett. A történtekről videó felvétel is készült, amit megosztottak a Youtube csatornán:

 

Szólj hozzá

élet rendőrség börtön szabadság demokrácia büntetés határ Szerbia Horvátország Duna területi vita Siga Sziga