2015. jún 17.

Mégis kinek a földje Liberland? (1. rész)

írta: Liberlander
Mégis kinek a földje Liberland? (1. rész)

Egy kis földrajz mielőtt politizálunk...

A helyiek által Szigának, vagy Sziga-szigetnek hívott 6,5 négyzetkilométeres terület jogi helyzetének megértéséhez vissza kell menni az időben legalább a 19. századig. Ugyanis, Szerbia és Horvátország között többször is változott a határ részben a politika, részben a Duna szeszélyes viselkedése miatt.

liber-map10.jpg

A folyó egykor igen csak kacskaringós volt ezen a szakaszon és ennek megfelelően a telekhatárok is ehhez igazodtak. Sziga gyakorlatilag földrajzi szempontból mindig is a monostori erdő része volt, amit a korabeli térképek is bizonyítanak.

Ilyen volt a helyzet 1803-ban:

liber-map10-2.jpg

Majd egy kicsit bonyolultabb határsávval 1856-ban:

liber-map11.jpg

1916-ra a Duna folyásának változása miatt alakult úgy a helyzet, hogy Sziga Horvátország felől vált jobban megközelíthetővé:

liber-map12.jpg

De 12 évvel korábban, 1902-ben a terület gyakorlatilag mindkét oldalról egyformán megközelíthetetlen volt, mert a folyó több kisebb ágra szakadva vízzel borította el:

liber-map13.jpg

1942-ben egy brit háborús térképen viszont már a maihoz hasonló képet mutatott:

liber-map14.jpg

Ez pedig napjaink helyzete. A nyugati oldalon lévő keskeny holtág sávot vélhetően betemették, mert száraz időben vízmentes. Ugyanakkor a terület továbbra is eléggé árvíz érzékeny, már 150-200 centiméteres szintemelkedésnél is nagy része víz alá kerül.

liber-map-today.png

 

Szigához a helyieket erős érzelmi szálak kötik. Ennek ellenére érdemes kicsit elgondolkodni azon, hogy ha a Duna mindössze kétszáz év leforgása alatt ennyiszer változtatta meg a terület hovatartozását, akkor mi várható a jövőben és kihez is tartozik valójában?

Forrás: liberlandpost.com

Holnap a hovatartozás politikai elemzésével folytatjuk...

liber-map-politics.jpg

 

 

Szólj hozzá

Szerbia Horvátország Duna Liberland Siga Sziga