2015. júl 21.

A büntetések nyelve

írta: Liberlander
A büntetések nyelve

Ulrik újra szabadon

liber-ulrik20.jpgTegnap pénzbüntetéssel zárult Ulrik Grøssel Haagensen (Dánia) letartóztatási ügye a Pélmonostorban (Beli Manastir) tartott tárgyaláson. Bár az ügyészség által összeállított kilométeres hosszúságú vádlista alapján, akár több évet is kiszabhattak volna.

Mint arról már korábban beszámoltunk Ulrikot a múlt héten szabályos határátlépés közben tartották fel, majd fosztották meg útlevelétől a Batinát Bezdánnal összekötő híd horvát oldalán. liber-dinahid_1.jpgTették mindezt azzal a céllal, hogy bíróság elé állítsák, mert a horvát rendőrség szerint tevékenyen segítette Crom és Niels korábbi csónakos Liberland akcióját.

Ulrik útlevelének elvételével megakadályozták, hogy elhagyja Horvátországot, így Csúzán várta, hogy ügyében ítélet szülessen. Az eredetileg múlt héten péntekre kitűzött tárgyalás meghiúsult, végül tegnap (hétfőn) Pélmonostorban ítélkezett a hatóság.

Annak ellenére, hogy a terrorizmuson kívül szinte mindent felsorolt az ügyészség, a bíró mégis úgy érezte,  a vádpontok egy része finoman szólva is erős túlzásokra épül. Ugyanakkor, az illegális hátárátlépés segítésében bűnösnek ítélték. Ez Ulriknak 60 nap börtönt, vagy azonnali fizetés esetén 12.000 kuna (kb. 1580 euro) pénzbírságot jelentett.

liber-ulrik-szabad1.jpgAz LSA (Liberland Settlement Association) képviselői a pénzbírság megfizetése mellett döntöttek, mert nem akarták Ulrikot még egyszer kitenni az eszéki börtön "vendégszeretetének". Véleményük szerint a horvát hatóságok ismét bebizonyították, hogy országukban az eljárások során kényük-kedvük szerint értelmezhetik a jogszabályokat.

Egyébként az alaptábor lakói szerint az eset óta folyamatos a zaklatásuk a batinai határátkelőnél. Most már minden esetben félreállítják őket, amit egy órás tüzetes átvizsgálás követ. 

Végül egy kis adalék: Niklas Nikolajsen interjút adott a Bloomberg gazdasági hiradójának, ami IDE KATTINTVA angol nyelven megtekinthető.

Szólj hozzá

jog rendőrség demokrácia büntetés határ Horvátország Ulrik Liberland Pélmonostor Batina Csúza