2015. júl 18.

Akár több év börtönt is kaphat Mr. Liberland

írta: Liberlander
Akár több év börtönt is kaphat Mr. Liberland

A horvát jogi ököl odaüt, ahova köll...

liber-ulrik-szabad1.jpgHosszú a vádiratot állítottak össze a csütörtökön útlevelétől megfosztott, s ezzel Horvátországi kényszer tartózkodásra ítélt Ulrik Grøssel Haagensen (Dánia) ellen. Az LSA (Liberland Settlement Association) ügyvédje szerint a horvát hatóságok példát akarnak statuálni Ulrik ügyével.

Elmaradt a rendőrök által csak Mr. Liberlandnek nevezett Ulrik péntekre tervezett bírósági meghallgatása, mert a gyorsított eljárás ellenére sem sikerült a hatóságnak egy nap alatt iktatnia az ügyiratokat. Azonban délutánra már összeállt a vádirat, ami oldalakon keresztül sorolja a dán "telepes" általuk vélt bűneit.

 

A legjellemzőbb vádpontok a következők:

img_7141.JPG- Bűncselekményre való felbujtás.

- Segítségnyújtás bűncselekmény elkövetéséhez.

- Illegális határátlépés.

- Harmadik személy segítése a horvát határ illegális átlépésében.

- Harmadik személy segítése schengeni határ illegális átlépésében.

- Szervezett emberkereskedelem.

- Részvétel a horvát állam biztonságát veszélyeztető szervezkedésben.

img_7136.JPGA megfogalmazott vádak rendkívül súlyosak, ennek ellenére a vádirat a bizonyítással szinte egyáltalán nem foglalkozik. Az LSA ügyvédje szerint a legrosszabbra kell számítani, mert a horvát hatóságok vélhetően Ulrik ügyén keresztül akarnak olyan elrettentő mértékű büntetést kiszabni, ami majd végleg elveszi a "telepesek" kedvét a további próbálkozásoktól. Ennek megfelelően szélsőséges esetben akár 2-3 év börtönre is számíthat.

Ulrik meghallgatása várhatóan hétfőn délelőtt Eszéken lesz. Mindenki kíváncsian várja, hogy ilyen súlyos vádaknál végre megszólalhat-e a védelem is, vagy ismét pusztán a vádak alapján hoz ítéletet a bíróság.

 

Szólj hozzá

rendőrség bíróság szabadság büntetés Dánia Horvátország Eszék Ulrik Liberland