2015. júl 15.

A bíróságot nem zavarják a tények

írta: Liberlander
A bíróságot nem zavarják a tények

A védelem meg sem szólalhatott

liber-cr12.jpgÖsszesen 68 nap letöltendő börtönbüntetést és egy 300 eurós pénzbírságot szabott ki tegnap Pélmonostorban a liberlandi "telepesek" ügyében eljáró bíróság. A hatóságot nem hozták zavarba az egymásnak ellentmondó vádpontok, a védelem pedig szót sem kapott. 

Eszék helyett végül Pélmonostorban (Beli Manastir) hoztak ítéletet Crom (Brazilia), Niels (Hollandia) és Nicolai (Dánia) határsértési ügyében tegnap Horvátországban. Mint arról már hétfőn beszámoltunk, a vádpontok zavarosak és egymásnak ellentmondóak voltak. Az ügyben eljáró ügyész végül öt vádpontot terjesztett az ítész elé:

liber-cr13.jpg1. Illegális belépés Horvátországba. - Ezt Crom és Niels az ügyész szerint akkor követte el, amikor csónakon átmentek Szigára.

2. Horvátország illegális elhagyása. - Ezt Crom és Nicolai szintén az ügyész szerint akkor követték el, amikor hétfőn szárazföldön bementek Sziga területére.

3. Illegális tartózkodás Horvátországban.  - Ezt nem magyarázták el a vádlottaknak és az ügyvéd sem érti.

4. A házi őrizet megszegése. - Ezt a bíró szerint Crom a 2. pont miatt követte el, ugyanis a házi őrizet alatt nem hagyhatta volna el Horvátországot.

5. Zászlók illegális használata. - A bíró ezt sem magyarázta el, amúgy senki sem érti mi ez.

liber-cr16.jpgA bíróságot a legkisebb mértékben sem zavarta, hogy az 1. és a 2. pont egyszerre nem lehet igaz. Hiszen, ha július 5-én Crom és Niels illegálisan lépett Horvátország földjére, akkor ugyanez a terület nem lehet július 13-án az országon kívüli. Ráadásul, ha a július 13-i letartóztatásnál ők elhagyták Horvátországot, akkor a horvát rendőrség a saját országának területén kívül intézkedett, ami szintén érdekes kérdéseket vet fel.

A tárgyaláson a védelem nem kapott szót és az ítélet enyhítésére összeállított anyagot be sem fogadták, meg sem nézték. Az eljárással kapcsolatban Crom panaszt tett a bírónál azzal, hogy a rendőrök folyamatosan "niggernek" szólítják és ez sérti emberi jogait, de a bíró ezt sem látta problémának.

liber-cr15.jpgA hatóság végül Cromot minden vádpontban bűnösnek találta és 58 nap letöltendő szabadságvesztésre ítélte, amit az eszéki börtönben kell letöltenie. Niels (Joshi) az első és az ötödik vádpontban találtatott vétkesnek, így ő tíz napot tölt majd ugyanazon a helyen. Nicolai (Dánia) kifizette a 300 eurós bírságot, ennek köszönhetően ő szabadlábra került. Cromot szerették volna aggódó barátai pénzzel kiváltani, mert attól tartanak, hogy az eszéki börtönben sok atrocitás fogja érni a bőrszíne miatt, de ő ezt nem fogadta el. Közölte, hogy nem kell érte aggódni, mert volt már az életben nehezebb helyzetben is és boldogulni fog. 


liber-cr14.jpgAz LSA (Liberland Settlement Association) közleményben jelentette ki, hogy elfogadhatatlannak és az Európai Unióhoz méltatlannak tartják a horvát bíróság ítéletét, a védő megszólaltatása nélküli ítélkezést pedig a koncepciós perek gyakorlatához hasonlították. Emlékeztettek arra, hogy a múlt héten szombattól a horvát állampolgárokat beengedik Sziga területére, ugyanott pedig Cromot és Nicolait letartóztatták. Ezzel viszont a rendőrség figyelmen kívül hagyja a polgárok szabad közlekedésére vonatkozó Európai Uniós alapjogot, amit Horvátország már 2006-ban ratifikált és saját jogrendjének is részévé tett.

A bebörtönzött aktivisták társai közölték, hogy nem hagyják annyiban a dolgot és magasabb fórumokhoz fordulnak Crom és Niels kiszabadítása érdekében. Így várható, hogy hamarosan további történések lesznek az ügyben.

liber-0714-2.jpgEgyébként közben láthatóan enyhült Sziga rendőri blokádja, ennek köszönhetően tegnap pár telepes partra tudott szállni és egy kis zacskóban vittek emlékbe a parti homokból. 

 

Szólj hozzá

jog rendőrség börtön szabadság demokrácia büntetés letartóztatás határ Dánia Horvátország Eszék Niels területi vita Liberland Pélmonostor Sziga Nicolai Oster Crom