2015. jún 23.

Ulrik börtönbe került

írta: Liberlander
Ulrik börtönbe került

Elutasította az 5000 kunára felemelt büntetés kifizetését

Annak ellliber-ulrik3.jpgenére, hogy Liberland szimpatizánsai tüntetéssel és a koppenhágai horvát nagykövetségre írt számtalan levéllel próbálták elérni Ulrik Grøssel Haagensen  (Dánia) kiszabadulását, a bíróság a mai napon ezek ellenére börtönbüntetésre ítélte a Szigán letartóztatott "telepest".

Ulriknak ugyan lehetősége lett volna az 5000 kunára felemelt bírság megfizetésére, de kijelentette, hogy jogtalannak tartja annak kiszabását, mert a horvát hatóság őt jogilag szerb területen, azaz eljárási illetékességén kívül tartóztatta le. img_7141.JPGElmondása szerint azért vállalja a börtönt, mert így akar tiltakozni a rendőrség eljárása ellen.

Az ítélet ennek megfelelően 16 nap börtön, melyből egyet már letöltöttnek tekintenek. A kihirdetést követően Ulrikot a területileg illetékes eszéki börtönbe szállították. Oda, ahol nemrég négy napot Thomas is eltöltött. Az estről az egyik legnagyobb dán internetes hírportál is beszámolt.

A Liberland Basecamp szervezői folyamatosan kapcsolatban maradnak a fogságban lévő "telepessel", és ha meggondolja magát, akkor kifizetik a büntetését. A dán szimpatizánsok pedig azt ígérték, hogy minden nap tüntetések lesznek a koppenhágai horvát nagykövetség előtt.

liber-redcrosscamp.jpgKözben folyamatosan napirenden van a Liberland Basecamp áthelyezése, mert a jelenlegi területen finoman szólva is elég szegényesek a körülmények. Ráadásul, két hete már elviselhetetlen mértékű a szúnyoginvázió, ami szinte lehetetlenné teszi a szabadtéri munkát.

A szervezők új táborhelynek a Monostorszeg melletti, egykori  Vöröskeresztes menekülttábort szemelték ki, ami légvonalban nagyjából három kilométerre van Szigától. További izgalmas kérdés lesz, hogy innen jogilag ténylegesen szerb területről, szerb területre fognak átlépni, ami a mellékelt térképen is látható.

liber-ujtabor.jpg

A táborban tartózkodók szerint a horvát rendőrség a fáradás tüneteit mutatja, három motorcsónak helyett már csak egy járja a területet. Valószínűleg izgalmas folytatás következik...

liber-rendoroksok.jpg

Szólj hozzá

rendőrség börtön büntetés határ alaptábor Szerbia Vöröskereszt Dánia Horvátország Eszék területi vita Liberland Sziga Bácsmonostor Basecamp Monostorszeg