2015. júl 05.

Függetlenség napja Liberlandben

írta: Liberlander
Függetlenség napja Liberlandben

Megalakult a helyi Vöröskereszt szervezet is

liber-ind6.jpgJúlius 3-án és 4-én avatták fel az LSA (Liberland Settlement Association) új alaptábor épületeit, amit egy Liberland Függetlenség Napja elnevezésű ünnepséggel kötöttek össze.

Az ünnepség időpontjának megválasztása kisebb vitát okozott Liberland ügyének támogatói között, mert többen nem tartották szerencsésnek az amerikai ünneppel való egyezést. liber-ind3.jpgSzerintük Liberland Függetlenség Napjának a kikiáltás dátumát, azaz április 13-át kellene megtenni. Az amerikai ünneppel való összemosás pedig számos félreértést és hamis következtetést okozhat.

A viták ellenére az ünnepség sorozat július 3-án pénteken a bezdáni új épületben egy kerti partival kezdődött el. Ezen a délutánon Vít Jedlička elnök újságírók és egy televíziós stáb kíséretében útra kelt, hogy csatlakozzon az ünnepséghez.

liber-ind1.jpgMásnap, szombaton délelőtt a program egy elnöki beszéddel folytatódott. Vít Jedlička bejelentette Liberland Vöröskereszt alapszervezetének megalakulását, melynek tagjai az ünnepség után a horvát határrendőrség aktív kísérete és felügyelete mellett motorcsónakkal néztek körül Sziga partvonala előtt.

liber-ind7.jpgA látványos program után egy Eszékről érkezett hajón Vít Jedlička elnök személyesen adta át a liberlandi állampolgárságot elismerő okleveleket azoknak az aktivistáknak, akik az elmúlt időszakban aktívan tettek az új ország ügyeiért. Többek között oklevelet vehettek át azok a röplabdások is, akiket pár héttel ezelőtt a horvát rendőrség Sziga területén tartóztatott le.

Az ünnepségek után kerti partival és szabad programmal zárult a hétvége. Vít Jedlička pedig elutazott, hogy a következő két hétben az Egyesült Államokban lobbizzon "országának" ügyéért.

 

Szólj hozzá

szabadság függetlenség alaptábor USA Vöröskereszt Egyesült Államok Eszék Vít Jedlička Liberland Siga Sziga Bezdán