2015. jún 22.

Tüntetés a koppenhágai horvát nagykövetség előtt

írta: Liberlander
Tüntetés a koppenhágai horvát nagykövetség előtt

A tüntetők Ulrik kiengedését követelték

liber-freeulrik1.jpgA korábban megírt hétfői dátum helyett holnap, azaz június 23-án kedden lesz a múlt héten szerdán Szigán letartóztatott Ulrik Grøssel Haagensen  (Dánia) tárgyalása, mert csak erre a napra sikerült dán tolmácsot szerezni. 

Ulrik jelenleg jogerős ítélet hiányában házi őrizetben van. A rendőrség szóvivője szerint, mivel megtagadta a bírság kifizetését, ezért 30 nap börtön vár rá Eszéken a köztörvényes elítéltek között. liber-freeulrik2.jpgKözben a mai napon dán Liberland szimpatizánsok egy kisebb csoportja tüntetést szervezett a koppenhágai horvát nagykövetség előtt. A különböző transzparensekkel Ulrik azonnali kiengedésére és a terület rendőrségi blokádjának feloldására szólították fel az épületben lévő horvát diplomatákat.

liber-rendor1.jpgA mai napon arra is fény derült, hogy kié volt a csütörtökön a rendőrök által Szigán talált elhagyott gumicsónak, ami miatt átfésülték az egész területet.  Petr és Eve Salaba cseh fotóriporterek jutottak át ezzel a lélekvesztővel. Őket a rendőrség a már bevett eljárásnak megfelelően letartóztatta és másnap fejenként 100 euró ellenében szabadon is bocsátotta.

liber-petr-salaba.jpgA történet érdekessége, hogy a Petr Salaba által közreadott rendőrségi határozat horvát területként említi Szigát, ami viszont nem felel meg a jelenleg érvényben lévő hivatalos határnak. De ahogy a korábban már egyszer közreadott videón látható a horvát rendőrség sem igazán tudja hova is tartozik a terület.

Serbia or Croatia? from George Hooker on Vimeo.

Szólj hozzá

élet börtön szabadság demokrácia büntetés határ Szerbia Dánia Horvátország Duna Koppenhága Eszék Liberland Petr Salaba