2015. jún 11.

Hajózni szükséges

írta: Liberlander
Hajózni szükséges

...de élni is szeretnének

thomas.jpgTegnap beszámoltunk róla, hogy két fiatalt letartóztatott a rendőrség, mert beléptek Sziga területére, majd onnan visszafelé tartva ismét átmentek a határon. Kristiant elengedték, mert kiskorú, de Thomas a büntetés kifizetésének megtagadása miatt e cikk írása közben még fogdában van. Több ügyvéd is dolgozik a kiszabadításán.

Jogilag a rendőrségnek igaza van, hiszen Sziga, avagy Liberland a mostani állás szerint Szerbiához tartozik. Ennek megfelelően valóban illegális határátlépés történt. A határvonal kacskaringós alakulásáról már korábban írtunk, a területi vita pedig, ha nem is nyíltan, de jelenleg is zajlik a két állam, Horvátország és Szerbia között.

A hatóság akciói viszont vízen sokkal nehezebben védhetők, hiszen a Duna nemzetközi vízi út, amin egy érvényes papírokkal rendelkező jármű, vezetője és utasai elvileg szabadon közlekedhetnek, ha az érvényben lévő határrendészeti szabályokat betartják. Azonban más szabályok vonatkoznak a csónakokra és mások a kishajókra.

liber-csonak.jpgLiberland "telepesei" a beérkezett támogatásokból először egy 60 lóerős motorral felszerelt méretes alumínium csónakot vásároltak, ami horgászcsónaknak megfelelő ugyan, de nem abba a kategóriába esik, amit egy határfolyónál a rendőrség túraeszköznek tekintene. A jármű nem rendelkezik nemzetközi papírokkal, így a határátléptetése sem oldható meg.

A vízi kaland mégis ezzel a csónakkal kezdődött, melynek használatához még egy kikötőt is építettek a folyó szerb oldalán, a Batina és Bezdán között ívelő híd alatt felállított alaptáborban. Liberlandet úgy próbálták elérni, hogy a a folyó szerb (bal) oldalán haladtak, majd Szigához érve befordították a járművet és merőlegesen megcélozták a túlpartot. lib-rendor.jpgNos, ez rögtön érdekes jogi helyzetet teremtett. Liberland területe jogilag Szerbia, így elvileg az utasok szerb területről léptek szerb területre, ami nem számít illegális határátlépésnek. Ugyanakkor a Duna jobb partja Vukovárig vízirendészeti szempontból Horvátország, így mégiscsak határátlépés történt.

A helyzet egy jogi ellentmondás, de ennek ellenére a horvát vízirendészet megerősített járőrei minden alkalommal lekapcsolták a csónakkal a túlpartra igyekvőket. Az igazoltatást pedig többnyire egy éjszakás fogda követte a pélmonostori rendőrségen. Reggel pedig büntetés nélkül szabadon engedés, mert jogilag mégsem történt határátlépés...

liber-hajo2.jpgA mindennapos macska-egér játékot végül megelégelte a hatóság és egy időre elkobozták Liberland népétől a csónakot. Erre válaszul június 6-án a Liberlandet támogató alapítvány Mohácson megvásárolt egy nemzetközi vízi közlekedésre alkalmas kishajót.

A helyzet ezzel gyökeresen megváltozott, ugyanis a hajó hivatalos átléptetése Horvátországba megtörtént. Elvileg kiköthetnének Liberland partjainál, de mégsem, mert a terület mégiscsak Szerbia. A játék folytatódik, de mégis van különbség, mert most a horvát határőrség jogilag mindaddig tehetetlen, míg a hajó ki nem köt Liberland partjainál. Másrészt, ebben a hajóban bőven van annyi kakaó, hogy egy sima gumicsónak már esélytelen, ha netán egy kis gyorsulási versenyről van szó...liber-hajo3.jpg

Szólj hozzá

élet történet rendőrség szabadság demokrácia határ hajó csónak Szerbia Horvátország Duna Liberland Pélmonostor Batina vízi közlekedés