2015. jún 10.

Amikor a kommandó lecsap...

írta: Liberlander
Amikor a kommandó lecsap...

Nagy erőkkel elfogtak két "behatolót"

Már hetek óta megy az a macska-egér harc, amiben a horvát határrendőrség minden áron megpróbálja megakadályozni, hogy bárki bejusson Szigára, avagy Liberlandba. Jogilag a terület Szerbiához tartozik, de úgy tűnik, mégis inkább Horvátországnak áll érdekében, hogy távol tartsa a betolakodókat.

Szárazföldönimg_6564.JPG a Vörösmart (Zmajevac) és Batina között futó töltésen lehetne bejutni, de ezen május eleje óta már a bejáratnál megakadályozzák a bejutást, pedig az még nem határsáv. Bisztricán Hajnalka, Vörösmart polgármestere szerint sokat kilincseltek azért, hogy a hatóság legalább a helyieket leengedje a Szúnyog csárdához, ami az ott élők kedvelt pihenő és strandoló helye. A rendőrök ezt hol megengedik, hol nem, attól függően, hogy milyen hírekkel rendelkeznek a tervezett behatolásokról.

Természetesen, Vörösmart lakóinak ez nagy bosszúságot jelent, hiszen úgy érzik, megfosztották őket egy területtől, amit -mint kiderült- eddig is csak hallgatólagosan használhattak. A faluban a liberlandi "telepesekkel" kapcsolatban szinte csak ellenséges kijelentéseket lehet hallani.

"Takarodjanak haza ezek a nyugati jöttmentek! Csak bajt okoznak itt. Semmi szükség rájuk!" - Mondogatják, és ezek még a legenyhébb kifejezések. A rendőrség álláspontja viszont védhető, hiszen ha szárazföldön megy be valaki Sziga területére, akkor valóban határátlépés történik, mert horvát területről Szerbia földjére lép. Ez azonban Liberland kikiáltásáig senkit nem zavart. (KATT az előzményekért)

img_6616.JPGMivel szárazföldön jogilag egy "schengeni" határ zárja el a területet, ezért a Liberland megvalósításán munkálkodók Batinával átellenben, a Duna szerb oldalán, az átkelést biztosító híd alatt hozták létre alaptáborukat (base camp), ahonnan motorcsónakkal próbálnak átjutni Szigába. Ezt úgy teszik, hogy a Duna közepén haladnak -ami nemzetközi víz-, majd a területtel szemben merőlegesen ráfordulnak Liberlandra és megpróbálnak partot érni.

A horvát rendőrség mindeddig sikerrel akadályozta meg a partot érést. Akcióikat az igazoltatás után rendőri előállítás, majd a pélmonostori (Beli Manastir) fogdában való elzárás követte. Vádemelés azonban egyetlen estben sem történt, mert a próbálkozók jogilag szerb területről akartak szerb területre lépni, így a határsértés vádja nem állt volna meg.

Egyébként a rendőrség tagjai sokszor maguk sem tudják, hogy a terület amúgy szerb, vagy horvát...

 

Serbia or Croatia? from George Hooker on Vimeo.

 

liberland_beach.jpgJúnius 7-én (vasárnap) ketten, megunván a dunai kísérletezést, szárazföldön, kacskaringós ösvényeken keresztül kijátszva a horvát rendőrök éberségét mégis csak bejutottak a területre. Kristian Németországból és Thomas Csehországból az alaptáborban ismerkedtek meg és döntöttek a kaland mellett. A "liberlandi" hivatalos közlemény szerint bejutottak és előkészítő feladatokat végeztek. További részleteket nem árultak el, de a két srác dolguk végeztével kiment a gáton futó útra, ahol szinte azonnal belefutottak  egy horvát járőrbe.

Az igazoltatást végző közeg azonnal erősítést kért, valószínűleg attól tartva, hogy többen még a területen vannak. A segélykéréssel viszont a hatóság lavinaként szállta meg a területet. Az összesen 7 terepjáróval és két kisbusszal érkező több mint 50 járőr végül autóba rakta és elszállította a két kalandort.

kristian.jpgA Liberland közösség természetesen azonnal emberrablást kommunikált, mondván, hogy nemzetközi területről "hurcolták" el embereiket, de ez az állítás a hatóságok szerint nem állja meg a helyét. A fiatalok elmondása szerint Eszékre szállították őket, ahol személyes tárgyaik elvétele után fogdába kerültek, ahol állításuk szerint sem ételt, sem vizet nem kaptak. A rendőrség szerint viszont semmi szabálytalanság nem történt...

thomas.jpgMásnap átszállították őket Pélmonostorba, ahol délelőtt Kristiant a kiskorúsága miatt vádemelés nélkül elengedték. Thomast 2400 kuna büntetés megfizetésére akarták kötelezi, de ő ezt megtagadta, így visszaszállították Eszékre és további 7 nap fogdára ítélték. A közösség által felfogadott ügyvéd jelenleg a srác kiszabadításán dolgozik, de nincs könnyű helyzetben.

Időközben szárnyra keltek olyan hírek, hogy a táborban atrocitás történt és a zászlójukat is elégették, de a vezető tájékoztatása szerint egyszerűen két vendég többet ivott a kelleténél...

 

 

 

Szólj hozzá

élet rendőrség szabadság határ Szerbia Horvátország Duna Liberland Pélmonostor Vörösmart Batina