Liberland krónikái

Álmok járnak a valóság földjén

2016. ápr 22.

Születésnapi Liberland konferencia

írta: Liberlander
Születésnapi Liberland konferencia

Már Horvátországban is vannak szimpatizánsok

liber-conf1.jpg2015. április 13-án kiáltotta ki a horvát-szerb dunai szakaszon lévő, vitatott hovatartozású Sziga-szigeten a cseh  Vit Jedlička Liberland nevű libertariánus államát. Az egyéves születésnap alkalmából április 16-án az Eszék közelében lévő Laskón szerveztek ünnepi konferenciát.

A "Liberland - A Balkán új gazdasági motorja" címet viselő konferencián számos olyan nemzetközi előadó vett részt, akik egyetértenek Vit Jedlička minimalista államfelépítés elvével. Véleményük szerint a lehető legkisebb állami beavatkozásra és a szinte teljes adómentességre épülő miniállam új lendületet adhat a komoly gazdasági nehézségekkel küzdő térségnek.

liber-ivan.jpgA Fiatal Horvát Liberálisok Szövetségét képviselő Ivan Bertovič ...

Tovább Szólj hozzá

Horvátország Vít Jedlička Liberland Sziga Laskó Hotel Lug Ivan Bertovič Patrick Schumacher Ragúzai Köztársaság

2015. aug 02.

Hármas találkozó Bezdánban

írta: Liberlander
Hármas találkozó Bezdánban

A Liberland sátor volt a fesztivál egyik újdonsága

lib-31.jpgImmár tizenegyedik alkalommal rendezte meg a bezdáni Pulzus Civil Szervezet a Hármas Találkozó elnevezésű fesztivált, melynek célja az, hogy közelebb hozza egymáshoz a határsávban élő három országot. Idén a horvátok, magyarok és szerbek mellett a Liberland Alaptábor képviselői is kiállítottak.

 

  lib-323.jpgA Hármas Találkozót hagyományosan a szerbiai Bezdán mellett lévő csatorna partján rendezik meg és minden évben valami újdonsággal igyekeznek meglepni a látogatókat. Idén egy látványos sárkányhajó versenyt rendeztek, melyre Liberland küldöttsége is leadta a nevezését. A feladat pedig izgalmas volt, két csapat foglalt helyet a hajóban, aki egymás ellen eveztek. Az győzött, aki el tudta mozdítani a járművet.

 

lib-311.jpgA fesztivál ...

Tovább Szólj hozzá

határ alaptábor Szerbia Horvátország Liberland Bezdán LSA

2015. júl 24.

Niels újra szabadlábon

írta: Liberlander
Niels újra szabadlábon

A horvát börtön a legjobb fogyókúra

liber-yos1.jpgLetelt a 10 nap elzárás, így tegnap megnyílt az eszéki börtön ajtaja és kilépett rajta Niels (Hollandia), akit a Sziga területére való illegális belépés miatt ítéltek el Pélmonostorban.

Mint arról már korábban beszámoltunk , július 5-én Niels -becenevén Yoshi -, Crom és még három társuk gumicsónakokkal partra szálltak Szigán , ahol perceken belül le is tartóztatták őket. liber-yos2.jpgMivel Yoshi és Crom ragaszkodtak az anyanyelvi tolmácsoláshoz, ezért csak nyolc nap házi őrizet után állhattak bíróság elé Pélmonostorban.

Yoshit 10 nap letöltendő szabadságvesztésre ítélték, ami tegnap járt le, így elhagyhatta az eszéki börtönt. A kapuban társait mosolyogva köszöntötte és látszott rajta, annak ellenére jó állapotban van, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

börtön büntetés Horvátország Eszék Niels Yoshi Pélmonostor Sziga Crom

2015. júl 23.

A dunai papagáj és a negyven fok

írta: Liberlander
A dunai papagáj és a negyven fok

Képriport az alaptábor életéről

liber-t1.jpgKét letartóztatás, vagy tárgyalás között általában a normál rend szerint zajlik az élet a Bezdánban lévő Liberland Alaptáborban . Ezt a napi rutint viszont a negyven fokos hőség most alaposan felülírta.

A Bezdánba átköltöztetett Liberland Alaptáborba Európa minden részéből érkeznek olyan fiatalok, akik szívesen részt vennének egy szabad ország felépítésében. Mivel a terület birtokba vételének időpontja - ha lesz valaha ilyen - a távoli jövőbe került át, ezért építkezés helyett inkább a kapcsolatépítés a fő feladat. Ennek megfelelően szórólapokkal járják a környező településeket és a nyelvi nehézségeket áthidalva próbálják ismertetni a libertariánus állammal kapcsolatos tudnivalókat.

liber-t10.jpgSzabadidőben pedig egy ...

Tovább Szólj hozzá

élet rendőrség papagáj alaptábor Szerbia Horvátország Duna libertariánus Liberland Bezdán

2015. júl 22.

Liberland Kávéház

írta: Liberlander
Liberland Kávéház

Valahol beszélgetni kellene


liber-cafe.jpgEgyüttműködő partner bevonásával egy horvátországi Liberland Kávéház nyitásán gondolkodik a LSA (Liberland Settlement Association) vezetősége. Az együttműködés célja a lakosság jobb tájékoztatása, egy szabad államról való párbeszéd kialakítása lenne.

liber-cafe2.pngHorvátországban nagyon magas szintű a kávéházi kultúra és ezért a társadalmi kommunikáció nagy része is ott zajlik. Az emberek szívesen jönnek össze beszélgetni az élet ügyes-bajos dolgairól egy finom fekete mellett. Ezt ismerte fel az LSA vezetősége, mikor úgy döntött, hogy megpróbálnak Eszéken, vagy más kelet-horvátországi településen egy helyi vállalkozóval közösen egy olyan kávéház nyitni, ahol akár egy finom egészséges kávé mellett is párbeszédet ...

Tovább Szólj hozzá

adó kávéház hatóság ellenőrzés Horvátország Eszék Liberland LSA

2015. júl 21.

A büntetések nyelve

írta: Liberlander
A büntetések nyelve

Ulrik újra szabadon

liber-ulrik20.jpgTegnap pénzbüntetéssel zárult Ulrik Grøssel Haagensen (Dánia) letartóztatási ügye a Pélmonostorban (Beli Manastir) tartott tárgyaláson. Bár az ügyészség által összeállított kilométeres hosszúságú vádlista alapján, akár több évet is kiszabhattak volna.

Mint arról már korábban beszámoltunk Ulrikot a múlt héten szabályos határátlépés közben tartották fel, majd fosztották meg útlevelétől a Batinát Bezdánnal összekötő híd horvát oldalán. liber-dinahid_1.jpgTették mindezt azzal a céllal, hogy bíróság elé állítsák, mert a horvát rendőrség szerint tevékenyen segítette Crom és Niels korábbi csónakos Liberland akcióját .

Ulrik útlevelének elvételével megakadályozták, hogy elhagyja Horvátországot, így Csúzán várta, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

jog rendőrség demokrácia büntetés határ Horvátország Ulrik Liberland Pélmonostor Batina Csúza

2015. júl 20.

Vít menni Washington

írta: Liberlander
Vít menni Washington

Véget ért az amerikai kampánykörút

liber-w3.jpgA hétvégén véget ért Vít Jedlička elnök közel egy hónapos amerikai kampány körútja, melynek során számos támogatót sikerült szereznie Liberland ügyéhez. 

Vít Jedlička a Las Vegasban rendezett Freedom Fest meghívott vendégeként érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, majd részben a rendezvényen kiépített kapcsolatok, részben pedig az előre leszervezett találkozók miatt tovább utazott Washingtonba és New Yorkba. Mindkét helyen sikerült Liberland ügye mellé komoly támogatókat szerezni.

liber-w1.jpgEnnek megfelelően találkozott Rick Rule úrral, aki a  Sprott Resources Inc. vezérigazgatója. A cég az egyik legnagyobb bányászati befektető Kanadában, de Szerbiában is jelentős érdekeltségeik vannak. A másik izgalmas befektetői találkozó ...

Tovább Szólj hozzá

támogatók nagykövetség New York Brooklyn Washington Bitcoin Vít Jedlička Liberland Sziga Rick Rule Sprott Resources

2015. júl 18.

Akár több év börtönt is kaphat Mr. Liberland

írta: Liberlander
Akár több év börtönt is kaphat Mr. Liberland

A horvát jogi ököl odaüt, ahova köll...

liber-ulrik-szabad1.jpgHosszú a vádiratot állítottak össze a csütörtökön útlevelétől megfosztott , s ezzel Horvátországi kényszer tartózkodásra ítélt  Ulrik Grøssel Haagensen (Dánia) ellen. Az LSA (Liberland Settlement Association) ügyvédje szerint a horvát hatóságok példát akarnak statuálni Ulrik ügyével.

Elmaradt a rendőrök által csak Mr. Liberlandnek nevezett Ulrik péntekre tervezett bírósági meghallgatása, mert a gyorsított eljárás ellenére sem sikerült a hatóságnak egy nap alatt iktatnia az ügyiratokat. Azonban délutánra már összeállt a vádirat, ami oldalakon keresztül sorolja a dán "telepes" általuk vélt bűneit.

 

A legjellemzőbb vádpontok a következők:

img_7141.JPG- Bűncselekményre való felbujtás.

- Segítségnyújtás ...

Tovább Szólj hozzá

rendőrség bíróság szabadság büntetés Dánia Horvátország Eszék Ulrik Liberland

2015. júl 17.

Crom a Föld gyermeke

írta: Liberlander
Crom a Föld gyermeke

Akinek egész élete a szabadság kereséséről szól

img_6665.JPGBraziliából érkezett és a Föld gyermekének nevezi magát. Világ életében a szabadságot kereste és most 58 napot fog tölteni az eszéki börtönben. Ő Crom, a Liberland alaptábor egyik legidősebb lakója.

Crom három éves volt, amikor a brazil őserdőben a kadiweu indiánok közé került. Ez a zárt közösség volt talán az egyik utolsó olyan indián törzs, amelyik teljes elszigeteltségben, az ősi életforma szerint élt az őserdő egyik legmélyebb részén. A kadiwéuk között a magántulajdon ismeretlen fogalom, gyűjtögetéssel és vadászattal látták el magukat. Ennek köszönhetően Crom már egészen fiatalon megtanulta a dzsungelben való életben maradás szabályait. 

liber-cr8.jpgA törzs, ahol felnőtt nem családokból, hanem egyetlen közösségből ...

Tovább Szólj hozzá

indián börtön törzs Szerbia 3D Brazilia Ópáva Liberland Crom Opovo workaway

2015. júl 16.

Rajtaütés a határon

írta: Liberlander
Rajtaütés a határon

Vadásztak Mr. Liberlandre

liber-ulrik20.jpgA Batinát Bezdánnal összekötő híd horvát oldalán, szabályos határátlépés közben a rendőrség ismét lecsapott  Ulrik Grøssel Haagensenre (Dánia) , aki csak nemrég szabadult az eszéki börtönből. A vád: illegális határátlépés segítése.

A Sziga területéhez közeli horvát településekre indult ismertető kiadványokat osztogatni egy pár "telepes" a Liberland alaptáborból ma (július 16.) délelőtt, amikor a batinai Duna-hídon lévő határátkelő horvát oldalán vizsgálathoz félreterelték őket. Rövid várakoztatás után rendőrök és civilruhás nyomozók kiszállították, majd útlevelét is elvették a csapat tagjaként utazó Ulriknak, akit egyébként a határon csak Mr. Liberlandként szoktak hívni a hatóság emberei.

liber-ulrik-szabad1.jpgA ...

Tovább Szólj hozzá

rendőrség börtön demokrácia határ Szerbia Dánia Horvátország Duna Ulrik Liberland Batina Sziga Bezdán