Liberland krónikái

Álmok járnak a valóság földjén

2016. ápr 28.

Liberlandi győzelem a bíróságon

írta: Liberlander
Liberlandi győzelem a bíróságon

Első fokon hétből ügyből hatot a telepesek nyertek

liber-per.jpgA tavalyi letartóztatásokkal , bebörtönzésekkel és büntetésekkel kapcsolatos ügyekben Liberland vezetése az érintettek nevében fellebbezett a kiszabott ítéletekkel szemben. Bár az eljáró hatóságot a büntetések kiszabásánál egy cseppet sem érdekelték a határvonallal kapcsolatos tények, a fellebbezés során eljáró bíróság már nem látta olyan egyértelműnek a kérdést.

Mint arról több alkalommal is beszámoltunk a horvát határőrség tavaly nyáron mindenkit letartóztatott , aki Liberland (Sziga) földjére lépett, akár szárazföldi, akár vízi úton jutott be. liber-per3.jpgUgyanakkor, Sziga területe a hivatalos horvát közigazgatási térképek szerint nem Horvátország területe , Szerbia pedig nem tart rá igényt. Ennek megfelelően, elvileg, ha ...

Tovább Szólj hozzá

per bíróság határsértés Liberland

2016. ápr 26.

Alice Liber-Csodaországban

írta: Liberlander
Alice Liber-Csodaországban

Szubjektív beszámoló a Liberland Konferenciáról

A kalandos történet is olvasható...

A Liberland kikiáltása alkalmából Horvátországba szervezett konferencián Paul Bradbury is részt vett és élményeit a total-croatia-news.com angol nyelvű horvát oldalon írta meg. A fotókkal és helyenként csípős beszólásokkal tűzdelt beszámolója angol nyelven a megadott linken olvasható.

Tovább Szólj hozzá

alice wonderland Liberland Paul Bradbury

2016. ápr 25.

A halott feltámasztása

írta: Liberlander
A halott feltámasztása

Mégiscsak el kell mondani...

liberland-terv.jpgTöbb mint egy év telt el azóta, hogy útjára indítottam a Liberland Blog oldalt. Tettem ezt azért, hogy minél többen megismerhessék egy új miniállam megszületésének, vagy éppen elvetélésének történetét. Egyébként pedig az ötletet, egy adómentes, szabad állam létrehozását ebben az agyon politizált régióban kifejezetten lelkesítőnek találtam. 

Egy blog folyamatos frissítése viszont embert, s azon belül is akaratot próbáló feladat. Teltek-múltak a hónapok, és bevallom, elfogyott a lendület. Tavaly augusztusban idő hiányában elfogytak a posztok. Idén áprilisban pedig egyetlen bejegyzés után halt el az újjáélesztési kísérlet. 

Ugyanakkor, azt látom, hogy a blog olvasottsága folyamatos, van érdeklődés a téma iránt. ...

Tovább Szólj hozzá

blog Liberland

2016. ápr 22.

Születésnapi Liberland konferencia

írta: Liberlander
Születésnapi Liberland konferencia

Már Horvátországban is vannak szimpatizánsok

liber-conf1.jpg2015. április 13-án kiáltotta ki a horvát-szerb dunai szakaszon lévő, vitatott hovatartozású Sziga-szigeten a cseh  Vit Jedlička Liberland nevű libertariánus államát. Az egyéves születésnap alkalmából április 16-án az Eszék közelében lévő Laskón szerveztek ünnepi konferenciát.

A "Liberland - A Balkán új gazdasági motorja" címet viselő konferencián számos olyan nemzetközi előadó vett részt, akik egyetértenek Vit Jedlička minimalista államfelépítés elvével. Véleményük szerint a lehető legkisebb állami beavatkozásra és a szinte teljes adómentességre épülő miniállam új lendületet adhat a komoly gazdasági nehézségekkel küzdő térségnek.

liber-ivan.jpgA Fiatal Horvát Liberálisok Szövetségét képviselő Ivan Bertovič ...

Tovább Szólj hozzá

Horvátország Vít Jedlička Liberland Sziga Laskó Hotel Lug Ivan Bertovič Patrick Schumacher Ragúzai Köztársaság

2016. ápr 20.

Az Independent is megemlékezett az évfordulóról

írta: Liberlander
Az Independent is megemlékezett az évfordulóról

Tetszik a briteknek a "libersör" ötlete

liberland-vit-jedlicka.jpgLiberland kikiáltásának egy éves évfordulójáról több tekintélyes újság is beszámolt, mint például a horvát  Jutarny List , valamint a tekintélyes brit Independent . Ez utóbbi exkluzív interjút készített Vít Jedličkával, a világ legfiatalabb államának elnökével.

A brit lap cikkében megemlékezik a Liberland körül az elmúlt egy évben történt eseményekről és felidézi a horvát-szerb határvitát , ami gyakorlatilag előidézte Sziga területén a "terra nullius" állapotot. Vít Jedličkát pedig nevető harmadikként mutatja be.

Az interjúban Liberland elnöke elmondja, hogy több mint 400 ezren kértek állampolgárságot, de az hogy ebből valóság legyen, még sok mindennek kell történnie. Jelenleg a háttérben az anyagi és ...

Tovább Szólj hozzá

sör adóparadicsom Independent Vít Jedlička Liberland adópokol

2016. ápr 19.

Liberlandi zászló alatt a Trinity Brno

írta: Liberlander
Liberlandi zászló alatt a Trinity Brno

Embercsempészeknek vélték a hajósokat

liber-tirinity2.jpgKét vállalkozó kedvű cseh hajós PET palackokból épített katamaránnal próbálta átszelni a Földközi-tengert, de hajójukat Korzika partjainál a francia hadsereg feltartóztatta. Mivel a jármű semelyik ország hajókönyvében nem szerepel, ezért azzal vádolták őket, hogy menekülteket akarnak Algériából becsempészni.

Albert Fikáček a Trinity Brno kapitánya hiába hivatkozott arra, hogy ez egy kísérleti jármű, amit a megfelelő engedélyek és tervrajzok hiányában nem akarnak sehol bejegyezni. Ennek ellenére a hatóságok nem akarták őket Korzikáról tovább engedni.


liber-ship1.jpgA legénység ekkor  Vít Jedličkához fordult segítségért és kérték, hogy útjukat a továbbiakban liberlandi felségjel alatt folytathassák. Az engedélyt megkapták, amit ...

Tovább Szólj hozzá

hajó Korzika Thomas Jefferson Liberland Trinity Brno Silver Bell Albert Fikáčka Albert Fikáček

2016. ápr 18.

Horvát cikk Liberland évfordulójáról

írta: Liberlander
Horvát cikk Liberland évfordulójáról

Jutarny List interjúja Vít Jedličkával

liber-hr-cikk.jpgA 2015. április 13-án kikiáltott Liberland első évfordulójáról Horvátország egyik legtekintélyesebb lapja, a  Jutarny List készített egy félig riport, félig helyzetelemzős összeállítást.

A cikk az eddigi horvátországi írásokhoz képest enyhe, szinte barátságos hangnemben mutatja be, hogy hol tart jelenleg Liberland ügye. Megszólaltatja a határőrséget, ahol az elmúlt egy év partraszállási kísérletei miatt finoman szólva nem lelkesednek a témáért.

Ugyanakkor, interjút készítettek Liberland elnökével, Vít Jedličkával , aki elmondta, hogy nem egy panamai jellegű adóparadicsomot, hanem egy alacsony költséggel működő, élhető államot szeretnének. Az új állam létrehozására pedig már több mint harmincezer támogató gyűlt ...

Tovább Szólj hozzá

Horvátország Vít Jedlička Jutarny List

2015. aug 02.

Hármas találkozó Bezdánban

írta: Liberlander
Hármas találkozó Bezdánban

A Liberland sátor volt a fesztivál egyik újdonsága

lib-31.jpgImmár tizenegyedik alkalommal rendezte meg a bezdáni Pulzus Civil Szervezet a Hármas Találkozó elnevezésű fesztivált, melynek célja az, hogy közelebb hozza egymáshoz a határsávban élő három országot. Idén a horvátok, magyarok és szerbek mellett a Liberland Alaptábor képviselői is kiállítottak.

 

  lib-323.jpgA Hármas Találkozót hagyományosan a szerbiai Bezdán mellett lévő csatorna partján rendezik meg és minden évben valami újdonsággal igyekeznek meglepni a látogatókat. Idén egy látványos sárkányhajó versenyt rendeztek, melyre Liberland küldöttsége is leadta a nevezését. A feladat pedig izgalmas volt, két csapat foglalt helyet a hajóban, aki egymás ellen eveztek. Az győzött, aki el tudta mozdítani a járművet.

 

lib-311.jpgA fesztivál ...

Tovább Szólj hozzá

határ alaptábor Szerbia Horvátország Liberland Bezdán LSA

2015. júl 24.

Niels újra szabadlábon

írta: Liberlander
Niels újra szabadlábon

A horvát börtön a legjobb fogyókúra

liber-yos1.jpgLetelt a 10 nap elzárás, így tegnap megnyílt az eszéki börtön ajtaja és kilépett rajta Niels (Hollandia), akit a Sziga területére való illegális belépés miatt ítéltek el Pélmonostorban.

Mint arról már korábban beszámoltunk , július 5-én Niels -becenevén Yoshi -, Crom és még három társuk gumicsónakokkal partra szálltak Szigán , ahol perceken belül le is tartóztatták őket. liber-yos2.jpgMivel Yoshi és Crom ragaszkodtak az anyanyelvi tolmácsoláshoz, ezért csak nyolc nap házi őrizet után állhattak bíróság elé Pélmonostorban.

Yoshit 10 nap letöltendő szabadságvesztésre ítélték, ami tegnap járt le, így elhagyhatta az eszéki börtönt. A kapuban társait mosolyogva köszöntötte és látszott rajta, annak ellenére jó állapotban van, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

börtön büntetés Horvátország Eszék Niels Yoshi Pélmonostor Sziga Crom

2015. júl 23.

A dunai papagáj és a negyven fok

írta: Liberlander
A dunai papagáj és a negyven fok

Képriport az alaptábor életéről

liber-t1.jpgKét letartóztatás, vagy tárgyalás között általában a normál rend szerint zajlik az élet a Bezdánban lévő Liberland Alaptáborban . Ezt a napi rutint viszont a negyven fokos hőség most alaposan felülírta.

A Bezdánba átköltöztetett Liberland Alaptáborba Európa minden részéből érkeznek olyan fiatalok, akik szívesen részt vennének egy szabad ország felépítésében. Mivel a terület birtokba vételének időpontja - ha lesz valaha ilyen - a távoli jövőbe került át, ezért építkezés helyett inkább a kapcsolatépítés a fő feladat. Ennek megfelelően szórólapokkal járják a környező településeket és a nyelvi nehézségeket áthidalva próbálják ismertetni a libertariánus állammal kapcsolatos tudnivalókat.

liber-t10.jpgSzabadidőben pedig egy ...

Tovább Szólj hozzá

élet rendőrség papagáj alaptábor Szerbia Horvátország Duna libertariánus Liberland Bezdán