2016. ápr 28.

Liberlandi győzelem a bíróságon

írta: Liberlander
Liberlandi győzelem a bíróságon

Első fokon hétből ügyből hatot a telepesek nyertek

liber-per.jpgA tavalyi letartóztatásokkal, bebörtönzésekkel és büntetésekkel kapcsolatos ügyekben Liberland vezetése az érintettek nevében fellebbezett a kiszabott ítéletekkel szemben. Bár az eljáró hatóságot a büntetések kiszabásánál egy cseppet sem érdekelték a határvonallal kapcsolatos tények, a fellebbezés során eljáró bíróság már nem látta olyan egyértelműnek a kérdést.

Mint arról több alkalommal is beszámoltunk a horvát határőrség tavaly nyáron mindenkit letartóztatott, aki Liberland (Sziga) földjére lépett, akár szárazföldi, akár vízi úton jutott be. liber-per3.jpgUgyanakkor, Sziga területe a hivatalos horvát közigazgatási térképek szerint nem Horvátország területe, Szerbia pedig nem tart rá igényt. Ennek megfelelően, elvileg, ha valaki vízi úton Szerbiából érkezik a területre, akkor nem lép át határt, így határsértést sem követ el.

A horvát hatóságok a pénz- és börtönbüntetések kiszabásakor arra hivatkoztak, hogy a Duna középvonala az Unio határa, így az átkelők annak ellenére követtek el határsértést, hogy nem léptek át másik országba. A büntetések pedig hétről hétre egyre nagyobbak voltak. Sőt, volt akit embercsempészet vádjával ítéltek börtönbüntetésre.

A Liberland minden esetben fellebbezést nyújtott be, amit az eljáró bíróság hétből hat esetben jogosnak vált, mert a határvonal kijelölésének jogi bizonytalansága miatt nem látta bizonyítottnak a határsértést. Egy esetben, az első szárazföldről való belépés ügyében viszont jóváhagyták az eljáró hatóság döntését.

Az ügyek várhatóan szeptemberben másodfokon folytatódnak majd, Addigra a határőrségnek és a belügyi szerveknek el kell készíteniük a határvonal hivatalos felmérését, rögzítését, és ezt kell beterjeszteniük a bíróság elé.

A bírósági ítéletről bővebben a LiberlandPress oldalán angol nyelven ITT lehet olvasni.

liber-per2.jpg

Szólj hozzá

per bíróság határsértés Liberland