2016. ápr 22.

Születésnapi Liberland konferencia

írta: Liberlander
Születésnapi Liberland konferencia

Már Horvátországban is vannak szimpatizánsok

liber-conf1.jpg2015. április 13-án kiáltotta ki a horvát-szerb dunai szakaszon lévő, vitatott hovatartozású Sziga-szigeten a cseh Vit Jedlička Liberland nevű libertariánus államát. Az egyéves születésnap alkalmából április 16-án az Eszék közelében lévő Laskón szerveztek ünnepi konferenciát.

A "Liberland - A Balkán új gazdasági motorja" címet viselő konferencián számos olyan nemzetközi előadó vett részt, akik egyetértenek Vit Jedlička minimalista államfelépítés elvével. Véleményük szerint a lehető legkisebb állami beavatkozásra és a szinte teljes adómentességre épülő miniállam új lendületet adhat a komoly gazdasági nehézségekkel küzdő térségnek.

liber-ivan.jpgA Fiatal Horvát Liberálisok Szövetségét képviselő Ivan Bertovič beszédében párhuzamot vont az egykori Ragúzai Köztársaság (mai nevén Dubrovnik) és a mai Liberland között. Leszögezte, hogy az egykori miniállam két nagy hatalom közé ékelődve is évszázadokon keresztül tudott sikeresen működni.

liberland-terv.jpgPatrick Schumacher neves építész bemutatta a Liberland beépítésére kiírt pályázatra beérkezett műveket. Elmondta, hogy a fiatal, pályakezdő építészek fantáziáját látványosan megmozgatta egy új városállam felépítésének lehetősége. Külön kihívás volt, hogy számolni kellett a Duna vízszintjének ingadozásával és az árvíz lehetőségével.

A tanácskozás végén a résztvevők egy része hajókiránduláson vehetett részt, melynek során a szerb partszakaszról megnézhették a túlparton elterülő Szigát.

 

 

Szólj hozzá

Horvátország Vít Jedlička Liberland Sziga Laskó Hotel Lug Ivan Bertovič Patrick Schumacher Ragúzai Köztársaság