2016. ápr 20.

Az Independent is megemlékezett az évfordulóról

írta: Liberlander
Az Independent is megemlékezett az évfordulóról

Tetszik a briteknek a "libersör" ötlete

liberland-vit-jedlicka.jpgLiberland kikiáltásának egy éves évfordulójáról több tekintélyes újság is beszámolt, mint például a horvát Jutarny List, valamint a tekintélyes brit Independent. Ez utóbbi exkluzív interjút készített Vít Jedličkával, a világ legfiatalabb államának elnökével.

A brit lap cikkében megemlékezik a Liberland körül az elmúlt egy évben történt eseményekről és felidézi a horvát-szerb határvitát, ami gyakorlatilag előidézte Sziga területén a "terra nullius" állapotot. Vít Jedličkát pedig nevető harmadikként mutatja be.

Az interjúban Liberland elnöke elmondja, hogy több mint 400 ezren kértek állampolgárságot, de az hogy ebből valóság legyen, még sok mindennek kell történnie. Jelenleg a háttérben az anyagi és politikai támogatók toborzása zajlik, akik valós segítséget tudnak adni a történet legalizálásához.

liberland-terv.jpgAz elnök elmondása szerint a menekültválság is jól megmutatta, hogy a politika tehetetlen, ha nagy nyomás nehezedik rá. Ha 5000 ember megjelenik a határon és át akar menni papírok nélkül, akkor át is megy. Véleménye szerint a horvát határőrség is tehetetlen lenne, ha Liberland határában megjelenne pár ezer ember és be akarna menni a területre. 

Vít Jedlička szerint az elmúlt egy év visszajelzései neki azt mutatják, hogy az embereknek elegük van a törvényekkel agyon szabályozott társadalmakból és szabadságra vágynak. Liberlandben nem lenne több néhány alaptörvénynél, melyek mindössze a biztonságot, az igazságosságot és a demokratikus viszonyokat garantálnák.

liberland-cabinet.jpgVéleménye szerint az államnak nem kell az élet minden területébe bele avatkoznia. Ha például valaki el akarja pusztítani magát drogokkal, akkor az állam teljesen feleslegesen tartja életben méregdrága gépekkel. A szabad állam pedig főleg pénzügyi szolgáltatásokat "exportál" majd, de természetesen lesz nemzeti söre is.

"Itt az ideje, hogy létrejöjjön egy valódi adóparadicsom, hiszen adópokolból már túl sok van." - zárta nyilatkozatát Liberland elnöke. A teljes interjú angol nyelven ITT olvasható.

Szólj hozzá

sör adóparadicsom Independent Vít Jedlička Liberland adópokol