2015. júl 22.

Liberland Kávéház

írta: Liberlander
Liberland Kávéház

Valahol beszélgetni kellene


liber-cafe.jpgEgyüttműködő partner bevonásával egy horvátországi Liberland Kávéház nyitásán gondolkodik a LSA (Liberland Settlement Association) vezetősége. Az együttműködés célja a lakosság jobb tájékoztatása, egy szabad államról való párbeszéd kialakítása lenne.

liber-cafe2.pngHorvátországban nagyon magas szintű a kávéházi kultúra és ezért a társadalmi kommunikáció nagy része is ott zajlik. Az emberek szívesen jönnek össze beszélgetni az élet ügyes-bajos dolgairól egy finom fekete mellett. Ezt ismerte fel az LSA vezetősége, mikor úgy döntött, hogy megpróbálnak Eszéken, vagy más kelet-horvátországi településen egy helyi vállalkozóval közösen egy olyan kávéház nyitni, ahol akár egy finom egészséges kávé mellett is párbeszédet indíthatnának az emberekkel Liberland ügyéről.

liber-cafe3.jpgAz LSA ügyvédje szerint az ötlet alapvetően nem rossz, de várhatóan a hatóságok állandó zaklatása rövid úton tönkre tenné a helyet. Sonja szerint nagyon sok példa van rá, hogy ha valakit el akarnak üldözni, akkor az állandó adóügyi, könyvelési és élelmiszer biztonsági ellenőrzésekkel elég gyorsan padlóra küldik. Ezért egy Liberland Kávéház nevű hely vélhetően hamar bezárná a kapuit.

Az LSA ennek ellenére keresi a megoldást arra, hogy enyhítsen a horvát média Liberland ellenes kommunikációján és valahogy csatornát találjon a lakossággal való párbeszéd elindítására.

(A cikkben használt kávéházas fotók természetesen csak illusztrációk!)

Szólj hozzá

adó kávéház hatóság ellenőrzés Horvátország Eszék Liberland LSA