2015. júl 13.

Bombaként robbant Liberland híre

írta: Liberlander
Bombaként robbant Liberland híre

Las Vegas után Washington következik

liber-lv6.jpgVéget ért a Las Vegasban megrendezett Freedom Fest, melynek egyik vendégelőadója Vít Jedlička elnök volt, akit eleinte egyfajta csodabogárként fogadtak a szabadság kérdéseivel foglalkozó rendezvényen. Az előadáson túl Liberlandnek egy partyn is lehetősége volt a bemutatkozásra, amin a fogadtatás a vártnál is jobban sikerült.

Las Vegasban a Freedom Fest nevű rendezvénynek már nagy hagyománya van. Ezen az eseményen találkoznak azok a gondolkodók, politikusok, publicisták, akik mást, vagy másképp gondolnak a szabadságról és az állami hatalomról. Magyarországon szinte elképzelhetetlen, de az Egyesült Államokban éppen a konzervatív embereket jellemzi az, hogy több területen megkötnék az állam kezét, visszanyesnék a központi bürokráciát.

liber-lv8.jpgEnnek alapja az, hogy szerintük felesleges a polgárok adóját olyan hivatalok, hatóságok fenntartására költeni, ami  alapvetően nem az állam feladata. Ehhez viszont jól kapcsolódó előadó volt Vít Jedlička, aki Liberlandet pontosan olyan államként képzeli el, ahol a lehető legkisebb mértékű az állami beavatkozás, az ügyek többségét maguk a polgárok oldják meg.

Az eleinte csodabogárként kezelt elnököt az előadása után többen is megkeresték és támogatásukról biztosították. Így találkozott a konzervatív oldalon meghatározó szerepet betöltő Heritage Foundation jelenlévő képviselőivel, akik felvállalták, hogy megszervezik az elnök ma (hétfőn) kezdődő washingtoni látogatását és összehozzák befolyásos közéleti és üzleti személyekkel.

liber-lv5.jpgEgy váratlan találkozás is segítette Liberland népszerűsítését, mikor az egyik fogadáson sikerült szót váltani Utah Állam szenátorával Mike Lee-vel, aki érdeklődéssel fogadta Vít Jedlička bemutatkozását. Az esti Liberland-partyn pedig szinte megrohamozták a fiatal "állam" standját, hogy üdvözlő képeslapot szerezzenek.

Vít Jedlička programja mától Washingtonban folytatódik, ahonnan július 17-én tér majd vissza.

 

Szólj hozzá

szabadság demokrácia Las Vegas Utah Washington Vít Jedlička Freedom Fest Mike Lee Heritage Foundation